Turcia şi Grecia reiau la Istanbul negocieri în vederea unei soluţionări a diferendelor în estul Mării Mediterane

Turcia şi Grecia au reluat luni negocieri în vederea unei soluţionări a diferendelor la Marea Mediterană, teatrul unor tensiuni între cei doi vecini, declară surse diplomatice pentru Reuters.

Aproximativ 60 de sesiuni de negociere anterioare – în perioada 2002-2016 – nu au condus la progrese prea mari în negocieri între cele două state membre NATO, care revendică şi una şi cealaltă zone bogate în hidrocarburi în estul Mediteranei.

Ankara şi Atena şi-au exprimat un optimism moderat înaintea reluării acestor negocieri, la Istanbul, criticându-se în continuare în mod reciproc.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis anunţa săptămâna trecută că ţara sa abordează aceste negocieri cu optimism, însă ”fără naivitate”, iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat speranţa ca reluarea negocierilor să marcheze începutul unei noi ere.

Ordinea de zi a negocierilor era necunoscută.

Grecia a anunţat sâmbătă că acceptă să discute doar despre demarcarea zonelor economice exclusive şi a platoului continental în estul Mării Mediterane şi nu despre subiecte legate de ”suveranitatea naţională”.

Turcia vrea ca negocierile să vizeze aceleaşi teme ca în precedentele 60 de întâlniri, inclusiv despre o demilitarizare a insulelor de la Marea Egee şi despre dezacorduri cu privire la spaţiul aerian.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a participat săptămâna trecută la o serie de întâlniri, la Bruxelles, la care s-au discutat iniţiative susceptibile să prelungească ceea ce el cataloghează drept o ”atmosferă pozitivă” între Turcia şi Uniunea Europeană, după ce Bruxellesul – care susţine Grecia, un stat membru UE – a amânat, în decembrie, impunerea unor eventuale sancţiuni Ankarei cel puâin până în martie.

Foto Twitter

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu