Venezuela: Guvernul impune o taxa pe tranzactiile in dolari

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Guvernul venezuelean va impune o taxa de pana la 25% pe tranzactiile in dolari care castiga teren in tara in fata devalorizarii scapate de sub control a bolivarului, potrivit unui decret publicat vineri in Monitorul Oficial, transmite AFP, informeaza AGERPRES.

Masura decisa in cadrul unei reforme fiscale prevede o taxa intre 5% si 25% asupra „bunurilor si serviciilor platite in valuta”.

Lovita din plin de sase ani de recesiune, o hiperinflatie si prabusirea bolivarului in fata dolarului cu 98,6% in 2019, tara sud-americana cunoaste o dolarizare neoficiala a economiei de aproape un an.

Flexibilizarea controlului schimburilor valutare, dupa trei ani de control strict, a incurajat folosirea bancnotei verzi.

Potrivit cabinetului Ecoanalitica, 53,8% din tranzactiile din tara se fac in dolari. Insa numai 15% din populatie are acces constant la moneda SUA si 35% in mod ocazional.

Potrivit expertului Henkel Garcia din cadrul Ecoanalitica, masura cauta „sa stimuleze utilizarea” petro, criptomoneda locala (1 petro = 60 de dolari) lansata in 2018 de guvernul lui Nicolas Maduro, dar criticata de economisti si platformele de schimb.

Executivul si-a inmultit recent initiativele pentru promovarea acesteia. In decembrie, o prima in petro le-a fost acordata bugetarilor si pensionarilor.

Expertii sunt de parere ca petro a fost schimbat rapid in bolivari si apoi in valuta.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2