Violeta Alexandru: Alocatiile copiilor se mai joaca si la pacanele; voucherele ar fi o solutie

Parintii folosesc alocatiile copiilor si pentru alte cheltuieli decat cele pentru cresterea copiilor, iar uneori se mai joaca si la pacanele, potrivit ministrului propus al Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, informeaza AGERPRES.

“Resursele publice destinate copiilor trebuie sa ajunga chiar la acestia. Este cunoscuta realitatea conform careia de alocatiile copiilor (mai) beneficiaza si apartinatorii/parintii pentru cu totul alte cheltuieli decat cele necesare cresterii si dezvoltarii copilului. Se mai joaca si la pacanele”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Ministrul Muncii a propus ca solutie pentru aceasta situatie inlocuirea alocatiilor cu un sistem de vouchere care sa incurajeze scolarizarea copiilor.

“In Constitutia Romaniei este garantat dreptul copilului de a primi alocatie, dar este la latitudinea autoritatilor sa gaseasca cele mai bune solutii pentru ca banii chiar sa adreseze nevoile copilului. Da, am ridicat in discutie ideea eficientizarii sistemului actual; o solutie ar putea fi voucherele. Cu un sistem de excludere (gen alcool, tutun, etc.), nu limitativ. Am putea gandi o legatura a sistemului de distributie cu scoala, ca sa incurajam parintii sa vina mai des la scoala”, a adaugat Violeta Alexandru.

Ea a precizat ca va lansa la momentul oportun o consultare publica pe acest subiect.

“In alte state membre UE alocatia de stat este fie conditionata de veniturile parintilor (Slovenia, Italia), fie de numarul de copii din familie (Franta). Multe alte state acorda vouchere ca sprijin pentru gradinita, pentru nou-nascuti, pentru baby-sitting etc. Din toate aceste motive, personal, nu vad alta solutie de reglementare decat printr-o larga consultare publica, pe care o voi lansa la momentul oportun”, a completat Violeta Alexandru.

Ministrul propus al Finantelor, Florin Citu, a afirmat luni ca ar sustine varianta inlocuirii alocatiilor pentru copii cu vouchere, acest sistem fiind folosit si in Statele Unite ale Americii pentru a se asigura ca banii nu vor fi folositi de parinti in alte scopuri.

Citu a fost intrebat luni despre dublarea alocatiilor pentru copii si daca se va merge pe aceasta varianta, mentionata de premierul Ludovic Orban.

“Majorarea a fost amanata pentru ca a venit fara surse de finantare. A fost un amendament aruncat in ultimul moment fara sursa de finantare. Daca erau responsabili, trebuia sa vina si cu sursa de finantare. Vom cauta si vom gasi bani si pentru cresterea alocatiilor din august 2020. Propunerea domnului premier este o propunere interesanta, este un sistem folosit si in SUA pentru a se asigura ca banii nu vor fi folositi de parinti in alte scopuri si vor fi directionati catre sanatate, educatie etc. Este un sistem folosit si in SUA si in Finlanda. Nu e o inca o decizie. S-a mai discutat despre acest lucru, cred ca mai multe detalii are doamna ministru de la Munca (ministrul Muncii, Violeta Alexandru). Este o varianta pe care eu as sustine-o daca este o decizie sa mergem in aceasta directie. Dar nu inseamna ca sunt bani mai putini. Vouchere inseamna tot bani. Vrem sa ne asiguram ca acesti bani sunt folositi in beneficiul copiilor si nu in alte scopuri”, a explicat Citu la Digi24.

Premierul Ludovic Orban a declarat luni ca nu s-a luat nicio decizie in privinta alocatiilor si ca s-a discutat despre faptul ca exista si alte modele, precum acela de a fi acordate sub forma de vouchere.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1