VIȘEU DE SUS – O nouă locomotivă de admirat la Muzeul de locomotive din Gara Mocăniței

Muzeul de locomotive din gara Mocăniței din Vișeu de Sus tocmai ce s-a îmbogățit cu o locomotivă Chrazanow cu ecartament 760 mm. Turiștii sunt așteptați să o viziteze și să se bucure de plimbarea cu Mocănița pe Valea Vaserului, acesta fiind probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic al orașului Vișeu de Sus.

Tot în zona Gării Mocăniței se poate vizita și un muzeu al evreilor din Vișeu de Sus, printre altele. Pentru cei care nu știu, Parcul Național Munții Maramureșului include mai multe atracții turistice naturale iar prima dintre ele este fără doar și poate Valea Vaserului -“Mocăniţa” pe Vaser – singurul tren industrial tractat de locomotivă cu aburi din Europa rămas încă în funcţiune.

„Bazinul forestier al Vaserului, întins pe 40000 ha, păstrează încă pe alocuri păduri neatinse. Pe valea acestuia există 85 de izvoare minerale, barajul de la Măcârlău, iazul minier Novăţ, cabanele de vânătoare Valea Babii şi Novăţ, urmele fostului spital militar din cel de-al doilea război mondial, bisericuţa de lemn şi cimitirul german de la Făina.

Calea ferată pe care merge “mocăniţa” se întinde pe o lungime totală de 56 km, pe Vaser 43 km şi pe afluenţii acestuia Novăţ şi Ştevioara. Linia ferată cu ecartamentul îngust a fost construită între anii 1930-1933, cu materialul dezafectat de la calea ferată ce traversa Prislopul din Maramureş în Moldova, linie construită în timpul primului război mondial.

Vaserul reprezintă în mod cert cea mai importantă atracţie turistică a Parcului Natural Munţii Maramureşului, un “magnet” care determină un aflux exponenţial al amatorilor de inedit din străinătate şi România. Datorită accesului limitat (atât de calea de transport cât şi de restricţiile impuse într-o zonă de graniţă), Valea Vaserului şi-a păstrat sălbăticia şi caracterul natural, oferind încă habitate întinse neantropizate, favorabilă vieţii sălbatice. Accesul pe Valea Vaserului se face în principal cu trenul turistic pus în mişcare de locomotive cu aburi. Trenul circulă până la staţia Făina, operează în intervalul 1 Mai- 31 Octombrie şi pleacă zilnic de luni până sâmbătă din Gara CFF a oraşului Vişeu de Sus”, precizează oficialii Parcului Național amintit.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu