VOT DE LA SENAT – Mașinile cu volan pe dreapta nu vor mai putea circula pe drumurile publice

Reclame home 1
Reclame home 1

Senatorii au avizat favorabil propunerea legislativă privind îmbunătățirea siguranței rutiere prin limitarea circulației pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Din Expunerea de Motive la acest proiect de lege aflăm că „intervenţia legislativă este necesară deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini”.

„Regatul Unit al Marii Britanii a părăsit Uniunea Europeană la data de 31 ianuarie 2020, iar până la data de 31 decembrie 2020 este în vigoare perioada de tranziţie. Acest lucru permite României să interzică circulaţia pe drumurile publice a automobilelor care au volanul pe dreapta. Potrivit unor statistici ale Registrului Auto Român, în România au fost aduse peste 29.000 maşini cu volanul pe dreapta în anul 2018 şi peste 20.000 maşini în anul 2019. Toate aceste maşini provin din Marea Britanic si Irlanda. In ceea ce priveşte accidentele în care au fost implicate maşini cu volanul pe
dreapta, majoritatea au fost produse de conducătorii acestor autovehicule. Statistica este înfiorătoare: în 2018 – 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane şi 106 rănite grav, în 2019 – 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane şi 88 rănite grav”, precizează inițiatorii acestui proiect de lege aflat acum în atenția deputaților.

Mai trebuie spus că sunt exceptate autovehiculele de interes istoric şi autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curăţenie stradală).

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

1 Comment

 1. Stefan Pop

  In 2018 au fost comise 102 accidente grave – in care au fost implicate masinile cu volanul pe dreapta. Corect. 28 decese si 106 persoane ranite grav. Corect.
  Intrebarea este: care a fost numarul TOTAL de accidente in 2018 la nivel national, d-le Dragos Hojda??? Stiti? De ce aduceti date eronate ?!?
  Va spun eu: 8.569 de accidente, soldate cu 1.867 morti si 8.144 raniti. Care e procentul ???? 1,19%. Vi se pare mult ???
  Corect ar fi sa se interzica incompetentilor si iresponsabililor sa mai conduca, indiferent de partea volanului – (permise false, permise luate pe nedrept, droguri si alcool la volan, etc)
  De obigativitatea montarii oglinzilor periscopice pentru depasire – la masinile cu volan pe dreapta, oare au auzit autoritatile care propun toate aberatiile???
  …Haideti ca avem lucruri mult mai prioritare de legiferat !

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole